Homosexualitet en sjukdom enligt nämndeman | Expo.se

Annons

Homosexualitet en sjukdom enligt nämndeman

Publicerad 2011-02-25 16:23

Homosexualitet är "värre än att förlora en arm eller ett öga" för individen, skriver Mattias Karlstrand på Nationaldemokraternas hemsida. Foto: Expo

Homosexualitet är en sjukdom, skriver Nationaldemokraternas nämndeman Mattias Karlstrand på partiets hemsida. Hans kollega Sanna Hill vill inte svara på frågor från TV4 om Förintelsen ägt rum eller inte.

Sanna Hill och Mattias Karlstrand röstades in som nämndemän i Södertälje tingsrätt i slutet av förra året. I torsdags intervjuades de av TV4 och skriver själva på Nationaldemokraternas hemsida om frågorna som ställdes.

Sanna Hill skriver att hon fått frågan om huruvida hon tror att Förintelsen ägt rum. En fråga som hon besvarade med ”inga kommentarer”.

Karlstrand skriver å sin sida att han anser att homosexualitet är en sjukdom:

”Nationaldemokraterna som parti anser att homosexualitet, liksom samtliga sexuella läggningar som förhindrar en normalkärnfamiljs bildning, innebär ett handikapp för den drabbade individen. Det är förmodligen ett av de värsta handikappen, värre än att förlora en arm eller ett öga, eftersom en familj troligen är det högsta en människa kan önska sig.”

Expo har tidigare rapporterat om sverigedemokraten Erik T Johansson som fick sparken från sin nämndemannapost vid Värmlands tingsrätt, bland annat ett homofobiskt uttalande. Han har överklagat beslutet till överklagandenämnden för nämndemannaärenden som väntas komma med ett avgörande i mars.

- Det är väldigt få fall som går till nämnden, så det blir intressant att se hur de ställer sig till det här. Deras avgörande kommer att bli praxis, sa Örjan Hägglund vid Domstolsverket tidigare i veckan.

Mattias Karlstrand skriver i slutet av sin text att han ser fram emot en diskussion om ”man som politiker och nämndeman har yttrandefrihet i Sverige eller inte.”


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons