Kontroversiella Hedegaard frias från åtal om rasism | Expo.se

Annons

Kontroversiella Hedegaard frias från åtal om rasism

Publicerad 2011-02-01 10:26

Ordföranden för danska Tryckfrihetssällskapet, Lars Hedegaard, har friats efter att ha fällt nedlåtande kommentarer om muslimer. Han kunde inte veta att det han sa skulle spridas till en bredare publik, anser domstolen.

Det var i en intervju under en julfest som Hedegaard gjorde sitt omtvistande uttalande. Utan att veta om att han var filmad sa han att ”muslimer våldtar sina egna barn”. Han sa också:

”Man hör det hela tiden. Kvinnor i muslimska familjer blir våldtagna av deras farbröder, deras kusiner eller deras pappa”.

Citaten publicerades på en känd islamofobisk blogg och Hedegaard polisanmäldes och åtalades enligt Danmarks så kallade ”rasismparagraf”. Det var i december 2009 och nu har det varit rättegång.

Enligt domen är de uttalanden om muslimer som Hedegaard gjorde straffbara.

Men, fortsätter domen, intervjun gjordes under en fest i Hedegaards hem och han visste inte att det spelades in på film. Han fick heller ingen möjlighet att godkänna sin medverkan i samband med publicering.

Därför menar domstolen att Hedegaard inte visste att det han sa skulle spridas till en vidare krets. Av den anledningen frias han.

Försvaras av Dansk Folkeparti
Jesper Langballe från Dansk Folkeparti har tidigare gått ut och försvarat Lars Hedegaard. Han dömdes till böter i början av december förra året. Han skrev sarkastiskt i en insändare i tidningen Berlingske tidender att Hedegaard inte borde ha sagt det han sa:

”Han borde inte ha sagt att muslimska döttrar våldtas av sina fäder när de i sanningens namn nöjer sig med att slå ihjäl sina döttrar – och i övrigt vänder ett blint öga mot farbrödernas våldtäkter”.

Centrum för islamofobi
Danska Tryckfrihetssällskapet har blivit ett centrum för islamofobiska tongångar i Danmark. I slutet av november förra året bjöd de in Sverigedemokraternas partiledare för att prata om ”Kampen mot totalitarismen”. Även Dansk Folkepartis vice ordförande Peter Skaarup var med på mötet.

Sällskapet bildades 2004 av bland annat Hedegaard och Langballe efter att Hedegaard blivit utkastad från danska PEN-klubben på grund av sina åsikter om muslimer.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons