Medlem i SDU dömd för rån

Publicerad 2011-02-18 13:39

En 17-årig medlem av Sverigedemokraternas ungdomsförbund dömdes i dag för en lång rad brott, bland annat för att ha rånat en mataffär i Motala.

Den 17-årige SDU-medlemmen var beväpnad med batong när han försökte stjäla cigaretter från en butik i Motala. När han upptäcktes av en kvinna i personalen drog han fram vapnet och hotade henne. Sen sprang han från affären.

Under rättegången lämnade 17-åringen vaga svar på frågorna om vad han påstod sig ha gjort under kvällen som rånet ägde rum. Åklagaren lyckades ändå övertyga tingsrätten om 17-åringens skuld. Både DNA i form av saliv och en film från butikens övervakningskamera användes som bevis.

17-åringen dömdes även för att ha sparkat och spottat på en polis. Vid ett annat tillfälle ertappades han med en kniv på sig. Brotten som 17-åringen döms för är förutom rån våld mot tjänsteman, förgripelse mot tjänsteman, våldsamt motstånd och brott mot knivlagen.

Straffet bestämdes av tingsrätten till skyddstillsyn och drygt 16 000 kronor i skadestånd till den butiksanställda kvinnan och polisen.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.