Nazistpar döms för bussmisshandel

Publicerad 2011-02-10 13:29

En 24-årig man och en 21-årig kvinna dömdes på onsdagen i Jönköpings tingsrätt för att ha slagit en då 16 år gammal flicka medvetslös. Anledningen var att flickan sa åt paret att sluta sjunga nazistiska sånger.

Det var i slutet av maj förra året som den 16 år gamla flickan blev misshandlad under en bussresa i Jönköpings län. Polisen kunde identifiera gärningsmännen med hjälp av en film från en övervakningskamera och DNA-spår på brottsplatsen.

Enligt Sveriges radio Jönköping blev straffet för paret villkorlig dom och dagsböter. Den 24-åriga mannen sa under rättegången att han fått en blackout och inte kunde minnas bråket. De ska även betala skadestånd till flickan.

Expo rapporterade om händelsen misshandeln i mitten av januari. Nyheten fick stor uppmärksamhet i media runt om i Sverige. Bland annat på grund av att den 16-åriga flickan visat stort mod då hon ingrep mot nazisterna på bussen.

Både mannen och kvinnan har varit aktiva inom den nazistiska rörelsen i flera års tid. De startade tillsammans en lokalavdelning för Nordiska rikspartiet i Jönköping. Idag är Nordiska rikspartiet nedlagt men paret är fortfarande aktiva inom vit makt-miljön.

24-åringen skrev på ett nazistiskt nätforum att han inte är medlem i Svenska motståndsrörelsen men att han arbetar för att hjälpa dem så mycket som möjligt. Idag har han tagit bort sin presentation på nätsajten.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.