"Partiet tycker som jag" | Expo.se

Annons

"Partiet tycker som jag"

Publicerad 2011-02-14 14:41

Sverigedemokraten Isak Nygren riskerar uteslutning. Det står klart efter Expos avslöjanden om att han inte vill att personer av olika ”ras” skaffar barn med varandra.

- I lördags tog vi ett beslut om att öppna ett uteslutningsärende som vi skickade till partistyrelsen, säger Therese Borg.

Therese Borg tror inte det kommer dröja mer än ett par dagar innan ett beslut fattas om Isak Nygren. Hon tycker därför det är onödigt att vidta några andra återgärder mot Nygren under tiden ärendet pågår.

Isak Nygren säger att han uttryckte sig provocerande på det högerextrema nätforumet nordisk. Där skrev han bland annat att han inte har något emot om folk med europeiskt ursprung skaffar barn med varandra. Han kan inte se något positivt i om ”det blir en blandning mellan negrer och asiater.”

Han menar att partiets uteslutningsärende bygger på att de tagit del av en ensidig bild från media. Han ställer sig kritisk till att ingen i partiet har tagit kontakt med honom.

- Sverigedemokraterna som parti tycker som jag, att samhället ska byggas på en svensk folkgrupp. Sen finns det medlemmar med liberalare åsikter. Det går inte att byta etnicitet men det går att få barn med en svensk. Då blir det automatisk assimilering, så länge det inte är för många. SD vill trots allt minska invandringen med 90-procent, säger Isak Nygren.

I Sverigedemokraternas partiprogram står det att partiet eftersträvar en etnisk och kulturell likhet hos befolkningen:

”Den viktigaste faktorn i ett tryggt, harmoniskt och solidariskt samhälle är den gemensamma identiteten, vilken i sin tur förutsätter en hög grad av etnisk och kulturell likhet bland befolkningen”, skriver partiet bland annat.

Therese Borg säger att hon inte vet hur partiet vill uppnå det målet:

- Jag vet inte vad jag ska svara på hur man får en etnisk likhet. Det är viktigt att man har en gemensam etnicitet i känslan av nationstillhörighet, det sitter inte i en hudfärg, utan de gemensamma värderingarna, säger hon.

Hon ser inte något konstigt med partiprogrammet utan tycker att det är ”klockrent”.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons