SD-politiker kan uteslutas

Publicerad 2011-02-28 09:05

Allting tyder på att sverigedemokraten Isak Nygren kommer att uteslutas ur partiet efter att han på ett internetforum uttalat sig mot "rasblandning".

Det är Sverigedemokraternas pressekreterare Eric Myrin som i en intervju med Sveriges radio Katrineholm säger att det Nygren skrivit är så pass grovt att det ”borde få” effekten att han utesluts. Nygren ska få en möjlighet att yttra sig i fallet innan partistyrelsen fattar beslut på nästa möte.

Isak Nygren sitter sedan valet 2010 som ersättare för partiet i Katrineholm. Han har länge varit aktiv på vit makt-forumet nordisk.nu under pseudonym. I en diskussionstråd på forumet med rubriken ”Varför är rasblandning dåligt?” skrev Nygren i slutet av förra året:

”Jag har inget emot om vita, det vill säga alla som har europeiskt ursprung skaffar barn emellan, men jag skulle ha det svårt att se det positiva om det blir en blandning mellan negrer, asiater etc.”

I en intervju med Expo sa Nygren att han hade barnets bästa i åtanke:

– Det största problemet är att det kan bli ett slags identitetsproblem. Det vore bra för barnet om föräldrarna är lika till utseendet, sa han.

Kommentarerna har fått återverkning långt upp i Sverigedemokraternas ledning. I ett brev som gått ut till partiets aktiva medlemmar kallar Åkesson uttalanden i stil med Nygrens för ”grova, ideologiska avvikelser”.

Till och med valet 2002 var ett förbud mot utomeuropeiska adoptioner inskrivet i Sverigedemokraternas principprogram. Isak Nygren har jämfört sina uttalanden med den politiken:

– När SD var mot adoption var det av samma skäl, det blir identitetsproblem och det kan ge psykiska problem, sa Isak Nygren.

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här