Sverigedemokraterna förlorar plats till nytt parti

Publicerad 2011-02-15 14:32

Daniel Brosius sitter på sverigedemokraternas mandat i Torsby men väljer att representera Landsbygdsdemokraterna. Anledningen är en konflikt med Värmlands distriktsordförande Runar Filper.

- Jag var i konflikt med Runar Filper och lämnade för att jag inte orkade med allt strul. Vi var inte överens om hur distriktet skulle skötas, säger Daniel Brosius.

Strax innan valet gick Daniel Brosius ur partiet, men kom in i Torsbys kommunfullmäktige på sverigedemokraternas mandat. Först satt han som politisk vilde men i februari gick han alltså med Landsbygdsdemokraterna.

- Jag blev inröstat av folket, inte av Sverigedemokraterna, de som röstade på mig visste att jag redan hoppat av, säger Daniel Brosius.

Flera konflikter som grund

Förutom missnöjet med distriktsordföranden Runar Filper, så ska Daniel Brosius ha blivit påhoppad. Erik T Johansson, den sverigedemokratiske nämndeman som sparkats av Karlstads tingsrätt efter att skickat antisemitiska mejl, ska ha frågat Brosius om ”han har afrikanskt blod”.

- Det gjorde mig besviken. Jag fick inte det stöd jag förväntat mig av riksorgansitationen, säger Daniel Brosius.

Till Expo har Erik T Johansson sagt att han inte ställt frågan så.

Runar Filper säger att han inte har haft någon konflikt med Daniel Brosius utan att Brosius gjort ett ställningstagande att sälla sig till oppositionen.

- Han sitter på sverigedemokraternas mandat. Det är olyckligt att han inte respekterar vad folk har röstat på, säger Runar Filper.

Fliper säger även att Daniel Brosius bara hittar på att Erik T Johansson frågade om hans blod. Filper säger att han hörde när Erik T Johansson ställde frågan och hävdar att det inte var något anmärkningsvärt.

- Han frågade bara om han kommer från Afrika, en vanlig fråga utan några negativa värderingar, säger Filper.

Daniel Brosius säger att han ska driva de frågor han tycker Sverigedemokraterna har försummat.

- Jag ska driva Glesbygdsfrågor och stoppa nedläggningar av skolor, det som Sverigedemokraterna har gett kalla handen, säger han.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.