Hård debatt om datalagring

Publicerad 2011-03-16 16:26

Sverigedemokraternas Kent Ekeroth kopplade ihop regeringens invandringspolitik med frågan om datalagring i onsdagens riksdagsdebatt. Foto: Expo

Sverigedemokraten Kent Ekeroth mötte hårt motstånd i riksdagen på onsdagen. Partiet ansågs använda sina krav i utpressningssyfte för att få till en diskussion med regeringen angående datalagringsdirektivet. På eftermiddagen bordlades frågan för tolv månader framöver.

Det var bland annat Johan Linander (C) som ansåg att Ekeroth använde möjligheten till bordläggning i utpressningssyfte för att straffa regeringen för att de inte förhandlat med SD.

– Det blir någon form av sandlådenivå. Om regeringen inte förhandlar med SD kommer ni att skicka en faktura till svenska folket på 150 miljoner, sa Linander.

Han ifrågasatte också Sverigedemokraternas parallell mellan i vilket land uppgifterna ska lagras någonstans, med frågan om att istället bordlägga beslutet i ett år.

– Möjligheten till bordläggning har med grundläggande fri- och rättigheter att göra, inte var uppgifterna ska lagras, sa Linander.

Sverige riskerar böter för att inte ha implementerat EU-direktivet om datalagring från 2006. Europakommissionen håller å andra sidan på med en utvärdering som dragit ut på tiden. Den förväntas vara klar den 23 mars.

Sverigedemokraterna har tidigare ställt sig bakom Vänsterpartiet och Miljöpartiets krav på att frågan ska bordläggas. Samtidigt erbjöd de regeringen att rösta för förslaget, om de fick igenom sitt krav på att uppgifterna bara ska få lagras i Sverige.

Kent Ekeroth å sin sida ansåg att vad som är oansvarigt är regeringens migrationsöverenskommelse med Miljöpartiet. Han tyckte att regeringen hellre skickar pengarna till illegala invandrare som är brottslingar.

Även Ulrika Karlsson (M) ifrågasatte Sverigedemokraternas inställning till lagförslaget.

– Sverigedemokraterna missbrukar den konstitutionella rätten om bordläggning i syfte att utpressa regeringen till förhandlingsbordet, sa Ulrika Karlsson.

Lagen om datalagring skulle i regeringens utformning krävt att operatörer måste spara uppgifter om tele- och internettrafik i sex månader. Men nu skjuts beslutet upp i ett år.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.