Inga mandat för NPD

Publicerad 2011-03-21 10:17

De tyska högerextremisterna i Nationaldemokratische Partei Deutschland står även i fortsättningen utan mandat i delstaten Sachsen-Anhalt. De gröna stod för den stora skrällen i söndagens val.

I de tyska delstatsvalen finns en spärr på fem procent för att få mandat i de lokala parlamenten. Den gränsen lyckades inte NPD ta sig förbi utan stannade på 4.6 procent.

NPD satsade stort på att Sachsen-Anhalt skulle bli den tredje delstaten i det forna Östtyskland där partiet representeras i parlamentet.

Veckan innan valet offentliggjorde åklagarmyndigheten att NPDs huvudkandidat i valet, Matthias Heyder, var under utredning för uppvigling och hot mot det allmännas säkerhet. Detta efter att det uppdagats att Heyder under pseudonym publicerat detaljerade bombrecept och planerat terrorattentat på internet.

Stora skrällen i valet stod partiet De gröna för. Deras stöd ökade från 3.6 till 7.1 procent. Samtidigt backade liberalerna från 6.7 till 3.8 procent av väljarstödet. Största parti blev Kristdemokraterna som stannade på 32.5 procent av väljarstödet.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.