Le Pen vill skicka tillbaka Nordafrikanska flyktingar | Expo.se

Annons

Le Pen vill skicka tillbaka Nordafrikanska flyktingar

Publicerad 2011-03-17 09:39

Marine Le Pen laddar för de franska lokalvalen. I veckan besökte hon den italienska ön Lampedusa och återupprepade sitt krav på att skicka hem de Nordafrikanska flyktingarna.

Illegal invandring göder den legala invandringen, hävdade Marine Le Pen, ledare för franska Front National, efter ett blixtbesök i måndags på den italienska ön Lampedusa.

Europa kan inte ta emot sådana flyktingströmmar som nu kan befaras, anser Le Pen. Det kommer att leda till att fattigdom läggs till fattigdom, oordning till oordning. Hon återupprepade sitt krav att örlogsfartyg från Frankrike, Italien och Spanien ”under värdiga former” ska eskortera tillbaka flyktingbåtarna till ursprungslandet och inte låta flyktingarna komma i land i Europa.

Ett hundratal demonstranter protesterade mot Le Pen på Lampedusa, somliga med banderollen ”Frihet, jämlikhet och broderskap också för de papperslösa”.

– Fru Le Pen är xenofob, rasist och neofascist, och vi vill inte ha henne här, sade Giacomo Sterlazzo, en av demonstranterna.

Populär bland väljarna
Men i sitt hemland seglar Marine Le Pen i medvind, hennes opinionssiffror ökar. Hon förnekade dock att besöket på Lampedusa var en PR-grej eller inslag i någon valkampanj.

– Det var en ren arbetsresa, jag ville informera mig om läget.

Enligt en färsk opinionsundersökning sympatiserar 28 procent av fransmännen med Front Nationals idéer, mot 22 procent för ett år sedan. Mellan 20 och 24 procent stöder i flera undersökningar Marine Le Pen som ny president. I en Gallupundersökning för veckotidningen Paris Match får hon sensationella 35 procent.

Svårt i lokalvalen
Men det är inte alls säkert att Front Nationals popularitet ger särskilt mycket utdelning i valen. På söndag inleds de franska lokalvalen, som avgörs i två omgångar. Valsystemet lägger krokben för mindre partier, något som Marine Le Pen är medveten om:

– De här valen är de värsta för oss, medger hon.

I presidentvalet 2012 kan Le Pens popularitet också bädda för en skrällseger för den socialistiska kandidaten, vem det nu blir. Den sittande presidenten Nicolas Sarkozy har inte haft så låga opinionssiffror sedan han valdes 2007, och i den avgörande andra valomgången kan Le Pen bli den ena kandidaten.

Det skulle leda till att många både på höger och vänsterkanten skulle lägga sin röst på hennes motståndare. Den mest populära socialistkandidaten Dominique Strauss-Kahn skulle kunna få 75 procent av rösterna, visar en färsk analys.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons