Med rykten som politik | Expo.se

Med rykten som politik

Publicerad 2011-03-07 15:08

Sverigedemokraternas partisekreterare hänvisar flera gånger till sajten "Fria tider" på Twitter. Foto: Expo

Sverigedemokraterna hjälpte till att sprida falska rykten om en gruppvåldtäkt på ett badhus i Stockholm. Partisekreterare Björn Söder kallar agerandet för mediekritik. Sverigedemokraten Stefan Falktorp kallar det politik.

Bakgrund:

  • Det var sista helgen i januari som vit makt-organisationen Nordisk ungdom attackerade ett flyktingboende i Solna utanför Stockholm. Anledningen till angreppet var rykten som spreds på nätet om att 20 ensamkommande flyktingbarn skulle ha gruppvåldtagit en 11-årig flicka på ett badhus.

Sverigedemokraten Stefan Falktorp, drivande bakom SD-Partilles blogg, säger till Expo att han lyfte fram den påstådda gruppvåldtäkten på bloggen för att driva fram Sverigedemokraternas politik. Falktorp använde sig både av Nationaldemokraternas tidning Nationell idag och bloggen Politiskt inkorrekt.

- Sen blev det problem med länkarna på Politiskt inkorrekt. Då var jag tvungen att använda Nationell idag istället. Vi hade inga andra källor att använda, säger Stefan Falktorp till Expo.

Tanken med blogginläggen var att visa på den brottslighet som invandring orsakar, förklarar Falktorp. Genom att visa att ensamkommande flyktingbarn är kriminella försökte han få regeringen att ändra sig i sin uppgörelse om invandringspolitik med Miljöpartiet.

- Vi tänkte att om vi kunde få ut det här kanske regeringen skulle backa inför sin överenskommelse med miljöpartiet om invandring, säger Stefan Falktorp.

SD-Partille är en av flera sverigedemokratiska bloggar som länkat till eller publicerat artiklar om den påstådda gruppvåldtäkten vid badhuset utanför Stockholm.

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder var en av de som hjälpte till att sprida ryktena om gruppvåldtäkten. På Twitter länkade han till artikeln ”11-åring gruppvåldtogs på Husbybadet”, skriven av nättidningen Fria Tider.

Polisen i Solna berättade i flera medier att det inte rörde sig om någon våldtäkt. TV-programmet Aktuellt bjöd in Björn Söder för att fråga varför han spred rykten som inte var sanna. Inför programmet skrev Söder på Twitter: ”Nu ska budbärare skjutas! Allt för att rikta fokus från att ett brott faktiskt har skett”.

I Aktuellt förklarade Söder sitt agerande med att det finns en konspiration inom svensk media som syftar till att tysta ner nyheter som utmålar ”invandrare” som brottslingar. Därför var det viktigt att han var med och berättade om invandringens konsekvenser. När Fria tider senare följde upp rapporteringen med en artikel om att det visst kunde vara en våldtäkt länkade Söder även till den.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons