Med skräcken som vapen | Expo.se

Med skräcken som vapen

Publicerad 2011-03-01 12:41

Nordisk ungdom demonstrerar i Helsingborg 1 maj. Foto: Expo

Nordisk ungdom har moderniserat den svenska vit makt-miljön. Genom spektakulära aktioner och kontroversiella samarbeten rör organisationen upp känslorna såväl inom rörelsen som utanför.

Nordisk ungdom grundades 2009, men det var först under 2010 som organisationens verksamhet tog fart. Rörelsens frontfigurer har sin bakgrund i Nationaldemokraternas ungdomsförbund. Organisationen har profilerat sig genom uppseendeväckande aktioner. Attacken mot boendet för ensamkommande flyktingbarn i helgen är bara ett exempel. Nordisk ungdom använder sina aktioner för att sprida skräck bland personer och organisationer som de uppfattar som politiska motståndare.

Allt från lärare, politiker och förskolor till journalister har fått besök av Nordisk ungdoms aktivister. Förra året sökte Nordisk ungdom upp en journalist. De ville protestera mot att journalisten i en intervju sagt att ”svenskfientlighet” endast finns i extremhögerns fantasi. Nordisk ungdom svarade med att på Ku Klux Klan-manér placera kors, prydda med namn och bild på personer som organisationen anser fallit offer för denna ”svenskfientlighet”, utanför journalistens bostad. Motiveringen: journalisten ”ska fan ta och skämmas inför sina grannar. Hon borde be alla de tusentals människor som har fallit offer för svenskfientligt våld om ursäkt.”

Nordisk ungdom är även kontroversiella inom vit makt-miljön på grund av sina samarbeten och förhållningssätt till andra grupper.

I september 2009 anordnade den antijudiske och radikala islamisten Mohamed Omar tillsammans med Al-Qudskommittén i Stockholm en demonstration mot Israel, för ett fritt Palestina. På plats var aktivister från Nordisk ungdom. Deras närvaro kritiserades av andra inom vit makt-miljön, vilket fick talespersonen Patrik Forsén att gå ut i svaromål. Enligt Forsén är det av godo att samarbeta med grupper ”som vill leva enligt sin egen kultur, religion och tradition”:

”Det våra sionistiska och kapitalistiska fiender vill se är en identitetslös massa av människor, utan specifik etnisk, kulturell eller religiös tillhörighet. Vi ser hur de har gjort i västvärlden. De har ersatt kyrkan med shoppingcentrum – andlighet med materialism. Men fortfarande finns ett frö av motstånd i de svenska områdena – något våra fiender är livrädda för ska gro. Men den dagen då alla invandrare är integrerade, då vi alla är ”världsmedborgare”, har fienden vunnit.”

Det är inte bara radikala islamister som Nordisk ungdom kan tänka sig att samarbeta med. I samband med en förstamajdemonstration i Helsingborg uttryckte en av organisationens företrädare, Andreas Johansson, en önskan om samarbete med den autonoma vänstern ”i ett försök att istället göra upp med samhällseliten”.

Uttalandet möttes med förvåning. Men Nordisk ungdom har även i andra hand haft en vänsterhållning. Bland annat låg de bakom en kampanjen ” ’Rör ni las blir det knas’ som syftade till att informera om den ungdomsfientliga politik som Centerpartiet och deras ungdomsförbund driver.”

I samband med självmordsattacken i Stockholm gjordes ett nytt utspel. I ett pressmeddelande efter dådet höll Nordisk ungdom statsminister Fredrik Reinfeldt som ansvarig för terrorattacken. Självmordattacken kopplades till ”den imperialistiska politik” Sverige driver i Afghanistan. Dådet ansågs, eftersom att Sverige ”väljer att delta i ett krig”, vara ”en naturlig reaktion”. Vidare lyfts det fram att muslimer inte ska hållas kollektivt ansvariga. Utspelet skapade kraftiga reaktioner på diverse ”nationella” forum och hemsidor, vilket föranledde Nordisk ungdom att efter ett par dagar gå ut med ett förtydligande om att organisationen aldrig kommer ”försvara mångkulturens existens”.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons