Nämndeman anmäld för hets mot folkgrupp

Publicerad 2011-03-04 07:49

Nationaldemokraterna Mattias Karlstrand och Sanna Hill utsågs nyligen till nämndemän i Södertälje. Foto: Expo

Nationaldemokraternas nämndeman Mattias Karlstrand har anmälts för hets mot folkgrupp efter att han skrivit att homosexualitet är ett handikapp på partiets hemsida. Blir det en utredning riskerar han att bli avstängd från sitt uppdrag i tingsrätten.

Det var i slutet av förra månaden som Karlstrand gjorde utspelet på Nationaldemokraternas hemsida. I texten framgick att han tyckte att homosexualitet var både en sjukdom och ett handikapp för individen. Bland annat stod det:

”Nationaldemokraterna som parti anser att homosexualitet, liksom samtliga sexuella läggningar som förhindrar en normalkärnfamiljs bildning, innebär ett handikapp för den drabbade individen. Det är förmodligen ett av de värsta handikappen, värre än att förlora en arm eller ett öga, eftersom en familj troligen är det högsta en människa
kan önska sig.”


Nu har Karlstrand anmälts till Justitiekanslern för hets mot folkgrupp. Till Länstidningen säger Karlstrand att han inte tycker att hans åsikter om homosexuella påverkar honom i egenskap av domare.

– Jag och nationaldemokraterna är för allas likhet inför lagen. Jag kommer inte att bedöma homosexuella på annat sätt än jag bedömer andra. Och det här har vi också gått igenom när vi nämndemän fick information från tingsrätten, säger Mattias Karlstrand.

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här