Nazister åtalas efter festivalbråk

Publicerad 2011-03-22 11:44

Fyra aktivister i nazistiska Svenska motståndsrörelsen åtalas för bland annat hot och våld mot tjänsteman efter att en demonstration i Piteå urartat. Två av nazisterna ska bland annat ha slagit en ordningsvakt med ett flaggskaft.

Det var i samband med festivalen Piteå Dansar och Ler förra året som nazisterna höll en otillåten demonstration. När ordningsvakter bad nazisterna lämna området ska två av aktivisterna ha hotat ordningsvakterna och deras familjer. Sen satte nazisterna sig till motvärn, åklagaren skriver bland annat att de slagit omkull en ordningsvakt med ett flaggskaft.

Enligt uppgifter i lokal media i samband med händelsen var sex aktivister från Svenska motståndsörelsen med i demonstrationen. Fyra av dem åtalas nu, varav tre är misstänkta för att ha varit beväpnade med knivar i samband med den otillåtna demonstrationen.

Tre av de misstänkta är i 20-årsåldern medan en av de åtalade fyller 37 i år. Den sistnämnde är ledare för Svenska motståndsrörelsens verksamhet i övre Norrland.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.