Paramilitär grupp sprider skräck i ungersk by

Publicerad 2011-03-22 12:20

En paramilitär grupp har under flera veckor patrullerat i en ungersk by. Gardet är en fortsättning på förbjudna Ungerska Gardet (bilden). Foto: Expo

En högerextrem paramilitär grupp som kallar sig för ”Civilgardet för en bättre framtid” har under en längre tid patrullerat gatorna i en ungersk by. Aktionen är enligt Gardet riktad mot ”kriminalitet bland romer”, rapporterar Politics.hu.

Den 6 mars höll det antiromska och högerextrema partiet Jobbik en demonstration i byn Gyongyospata i norra Ungern. Demonstrationen initierades efter att en till Jobbik närstående nyhetssajt spridit uppgifter om utbredd kriminalitet bland romerna i området.

En tid efter demonstrationen dök den paramilitära gruppen ”Civilgardet för en bättre framtid” upp i Gyongyospata. Enligt Global Voices är Civilgardet att betrakta som en fortsättning på den förbjudna organisationen Ungerska Gardet.

Uppgifter i ungerska medier gör gällande att romer i byn varit rädda att gå ut på grund av Gardets närvaro.

Regeringspartiet Fidesz meddelade på fredagen att inrikesminister Sándor Pintér fått i uppdrag att ta fram en handlingsplan mot likande paramilitära aktioner, rapporterar Xpatlopp. Utspelet kom dagen efter att Gardet valt att lämna Gyongyospata

Under en manifestation på måndagen i Budapest mot nazism och till skydd för romerna uppmanades regeringen att agera mot rasism och paramilitära grupper. Bakom manifestationen, som markerade FN:s internationella dag för avskaffande av rasism, stod två romska människorättsgrupper och Wesley Jones högskolan.

Ämnen

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.