Paramilitär grupp sprider skräck i ungersk by | Expo.se

Annons

Paramilitär grupp sprider skräck i ungersk by

Publicerad 2011-03-22 12:20

En paramilitär grupp har under flera veckor patrullerat i en ungersk by. Gardet är en fortsättning på förbjudna Ungerska Gardet (bilden). Foto: Expo

En högerextrem paramilitär grupp som kallar sig för ”Civilgardet för en bättre framtid” har under en längre tid patrullerat gatorna i en ungersk by. Aktionen är enligt Gardet riktad mot ”kriminalitet bland romer”, rapporterar Politics.hu.

Den 6 mars höll det antiromska och högerextrema partiet Jobbik en demonstration i byn Gyongyospata i norra Ungern. Demonstrationen initierades efter att en till Jobbik närstående nyhetssajt spridit uppgifter om utbredd kriminalitet bland romerna i området.

En tid efter demonstrationen dök den paramilitära gruppen ”Civilgardet för en bättre framtid” upp i Gyongyospata. Enligt Global Voices är Civilgardet att betrakta som en fortsättning på den förbjudna organisationen Ungerska Gardet.

Uppgifter i ungerska medier gör gällande att romer i byn varit rädda att gå ut på grund av Gardets närvaro.

Regeringspartiet Fidesz meddelade på fredagen att inrikesminister Sándor Pintér fått i uppdrag att ta fram en handlingsplan mot likande paramilitära aktioner, rapporterar Xpatlopp. Utspelet kom dagen efter att Gardet valt att lämna Gyongyospata

Under en manifestation på måndagen i Budapest mot nazism och till skydd för romerna uppmanades regeringen att agera mot rasism och paramilitära grupper. Bakom manifestationen, som markerade FN:s internationella dag för avskaffande av rasism, stod två romska människorättsgrupper och Wesley Jones högskolan.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons