Så trakasseras Nordisk ungdoms motståndare | Expo.se

Så trakasseras Nordisk ungdoms motståndare

Publicerad 2011-03-01 13:32

Aktivister från Nordisk ungdom har gjort sig ökända för sina aktioner som drabbar enskilda människor. Foto: Expo

Nordisk ungdom har sedan grundandet 2009 genomfört flera uppseendeväckande aktioner. I helgen skrek de slagord och kastade ägg mot ett boende för ensamkommande flyktingbarn. Expo har listat ett urval av organisationens aktioner.

Mars 2010: Aktivister från Nordisk ungdom samlas utanför bostaden till ett moderat kommunalråd i Göteborg. De ställer upp med banderoll och flaggor samtidigt som Andreas Nyberg håller ett tal i en megafon.

Mars 2010:
Aktivister åker hem till en lärare i Göteborg och trakasserar honom genom att banka på fönster och ytterdörren. Två helger i rad dyker vit makt-aktivisterna upp utanför lärarens lägenhet. NU skriver att anledningen till hembesöket är att läraren ”inskränker svensk grundlag”.

Maj 2010:
Några personer häller ut jord framför dörren hos en moderat politiker i Stockholm. Samtidigt uppmanas personen att ”åka hem”. Aktionen var NU:s sätt att reagera på då politikern bodde i en annan kommun än där han hade sitt politiska uppdrag.

Juni 2010:
Ordföranden i MUF får sin lägenhetsdörr dränkt i rödfärg. NU menar att det ska föra tankarna till ”ett blodbad”. Anledningen är uttalanden som MUF-ordföranden fällt på Facebook om Israel och konvojen Ship to Gaza.

Augusti 2010:
En journalist bosatt i Stockholmsområdet får flera kors uppsatta i sin trädgård. NU ligger bakom trakasserierna som de menar ska symbolisera offren för vad de kallar för ”svenskfientligheten”.

Januari 2011: Nordisk ungdom ställer sig på gatan utanför en anställd på företaget MTR, som driver tunnelbanan i Stockholm. De har med sig flaggor och säger sig protestera mot anställningsförhållanden vid företaget.

Januari 2011: Efter påståenden om att dansskolan Dancing Queen på Östermalm ska ha utbildat barn i strippdans vandaliserar NU porten till lokalen.

Februari 2011: NU-aktivister trakasserar anställda och föräldrar vid en förskola i Stockholm. Anledningen är att förskolans genusperspektiv i utbildningsplan inte tilltalar aktivisterna bakom Nordisk ungdom. Förskolan får två dockor skickade till sig tillsammans med en förklaring att människor skiljer sig åt genom kön.

Februari 2011: Maskerade NU-medlemmar kastar toalettpapper på bostaden tillhörande en medlem i Västtrafiks styrelse. NU anser att lokaltrafiken är undermålig och att företaget inte borde få ta ut full biljettpris.

Februari 2011: Nordisk ungdom JK-anmäler RFSU för ”barnpornografibrott” och spärrar av deras lokaler på Östermalm med plastband. Anledningen är en tecknad utbildningsfilm om sex- och samlevnad som riktar sig till högstadieelever.

Februari 2011: Ett trettiotal NU-aktivister kastar ägg på ett boende för flyktingbarn i Solna och skriker ”svartskallar” och ”invandrare åk hem”. Anledningen är en polisanmäld händelse på Husbybadet, rubricerad som sexuellt ofredande, som NU påstår är våldtäkt.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons