SD-politiker twittrade från stängt möte

Publicerad 2011-03-09 13:16

Riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) kritiseras för att han twittrat från ett sekretessbelagt möte. Foto: Expo

I fredags hade EU-nämnden ett möte som var stängt och belagt med sekretess. Ändå twittrade Kent Ekeroth om vad som hände och de andra ledamöternas åsikter i olika frågor. Ekeroth citerade bland annat vad arbetsmarknadsminister Hillevi Sandström (M) sade om förhandlingar i Bryssel.

EU-nämndens ordförande, Carl B Hamilton (FP), är allt annat än imponerad av Ekeroths twittrande. På sin blogg skriver Hamilton:
”Inte för att SD:s förtroende var högt tidigare men detta är ett nytt lågvattenmärke – och väldigt långt från ”patriotiskt” – ett adjektiv som partiets företrädare gärna använder om sig själva.”

Eftersom Kent Ekeroth har fått mandat från sitt parti och av väljarna kan han inte stängas av från EU-nämnden eller sekretessbelagda möten. Men
Socialdemokraternas gruppledare Sven-Erik Österberg sade efter händelsen att ett förbud av mobiltelefoner och datorer på stängda möten bör diskuteras.

Nu utreds Ekeroths twittrande av talmannen och samtliga partiers gruppledare.
– Vad som avhandlas under slutna utskottssammanträden ska inte offentliggöras. Att ledamöter inte får röja viss sekretessbelagd information framgår av riksdagsordningen och den information ledamöterna får, bland annat via olika handböcker. Jag kommer att påminna om de regler som gäller vid nästa gruppledarmöte som äger rum 16 mars, meddelar talman Per Westerberg på riksdagens hemsida.

Kent Ekeroth är suppleant i EU-nämnden. Sverigedemokraternas ordinarie ledamot är Margareta Sandstedt.

Ämnen

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.