SD-väljare personröstar oftast på män

Publicerad 2011-03-31 10:27

Andelen väljare som valde att personrösta ökade något vid senaste riksdagsvalet. Det parti som fick störst andel personröster var Sverigedemokraterna. Det visar en undersökning som Statistiska centralbyrån presenterade på onsdagen.

Statistiska centralbyråns, SCB, valundersökning visar att Sverigedemokraternas väljare sticker ut både när det gäller andelen som valde att personrösta, men även hur många som kryssade en manlig kandidat.

28,5 procent av de sverigedemokratiska väljarna personröstade i senaste valet. Därmed bryts en trend, sedan införande av personval har Centerpartiet toppat statistiken. Minst personröster vid förra årets riksdagsval fick Folkpartiet, 22 procent av partiets väljare valde att kryssa en kandidat på valsedeln.

Det är vanligast att den politiker som får personkryss är en man, 61,3 procent. Bland de sverigedemokratiska väljarna var motsvarande siffra 93,6 procent. Endast ett partis väljare avviker från trenden att främst rösta på män. Bland Miljöpartiets väljare som kryssade en valsedel gjorde närmare 56 procent det på en kvinna.

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här