SD vill ha in politiken i rättssalen

Publicerad 2011-03-03 15:49

Sverigedemokraternas Kent Ekeroth i riksdagen. Foto: Expo

Riksdagsmannen Kent Ekeroth vill att Sverigedemokraternas nämndemän driver partiets intressefrågor i rättssalen. Det framkom i onsdagens riksdagsdebatt.

Debatten handlade om hur en större spridning av förtroendevalda politiker ska lockas att tjänstgöra som nämndemän. Nu ligger medelåldern på 56.8 år.

Kent Ekeroth ville att nämndemännen skulle ha en viss kompetens hellre än att de skulle spegla den svenska befolkningen. När Centerns Johan Linander frågade vilken kompetens Ekeroth menade blev svaret att det är upp till varje parti att avgöra.

– I vårt fall handlar det om kompetens för att företräda våra åsikter i de frågor vi driver, sade Kent Ekeroth.

Stämningen i debatten var stundtals intensiv. Ekeroth möttes av mothugg från Johan Linander (C), som menade att nämndemännen ska vara neutrala.

– Ekeroth säger att nämndemännen som Sverigedemokraterna utser ska spegla partiets åsikter. Nämndemännen ska inte företräda några partier alls.

Nämndemän är tillsatta av sina politiska partier som lekmän för att tolka svensk lag neutralt. Efter debatten sa Kent Ekeroth till Expo att han vill att Sverigedemokraternas politik ska göra intryck i rättsväsendet.

– Nu är nästan sex procent av Sveriges befolkning Sverigedemokrater och då ska det speglas i domstolen, sade Ekeroth till Expo.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.