Varningsmeddelande

  • The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
  • The subscription service is currently unavailable. Please try again later.

Skämt om SD under melodifestivalen anmäls

Publicerad 2011-03-10 12:05

Melodifestivalens programledare skämtade i direktsändning om Sverigedemokraternas räknemiss i riksdagen. Det skulle han inte ha gjort. I alla fall inte enligt de anmälningar som inkommit till myndigheten för radio och tv.

Det var under melodifestivalens tredje deltävling som programledare Rickard Olsson skämtade om vad prislappen på Eric Saades påkostade framträdande hade blivit om summan räknats om efter den felräkning som sverigedemokraten Margaretha Sandstedt gjorde i riksdagen i februari. Hon hävdade då under en debatt i kammaren att 400 000 euro motsvarar cirka 40 000 miljarder svenska kronor – en rejäl felberäkning som snabbt blev en ”snackis” på bloggar och internetforum.

Rickard Olsson skämt har anmälts till myndigheten för radio och tv av upprörda melodifestivaltittare. En anmälare menar även att användandet av rullator vid sändningens öppnande ska tolkas som ett ”dolt” budskap mot Sverigedemokraterna, med hänvisning till partiets valfilm där bukaklädda kvinnor jagar pensionärer med rullatorer. Anmälaren, som säger sig ha upptäckt att SVT systematiskt svartmålar Sverigedemokraterna, skriver:

”Den inledande, lite mer dolda och förberedande sekvensen och den slutgiltiga dräpande kommentaren liknar i mångt och mycket tillvägagångssättet i många diktaturers media där man på detta sätt förminskar en opposition.”

En annan anmälare menar att skämtet i Melodifestivalen, sammanslaget med att såväl tv-programmen Grotesco som Robins drivit med Sverigedemokraterna, är ett hån mot honom som skattebetalare:

”Vi som använt vår demokratiska rättighet att rösta på detta politiska parti har svårt att se det roliga i att ideligen göra narr av just våra röster”, skriver han i sin anmälan.

Expo nominerad till Guldspaden

Jonathan Leman är tillsammans med David Baas på Expressen nominerad till Guldspaden för granskningen ”SD och extremisterna på valsedlarna”.