Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Massinvandring finns inte någon annanstans än i Sverigedemokraternas huvud. Vi måste lämna den typen av retorik utanför kammaren och hålla oss till fakta, sa Fredrick Federley.

Han fortsatte med att säga att Sverigedemokraterna är "politikens gamar" som "när sig på olyckor som människor råkar ut för".

Partiledaren Jimmie Åkesson talade för Sverigedemokraterna. Han ville inte svara på Federleys uttalanden utan valde istället att kalla regeringens och Miljöpartiets migrationsöverenskommelse för "ganska oklar". Samtidigt sa han att överenskommelsen innebär en tydlig färdväg för svensk invandringspolitik.

– Det är uppenbart att man generellt sett vill se en ökad invandring och jämfört med andra länder i vår del av världen, en extrem och ansvarslös invandringspolitik, sa Åkesson.

Övriga partier var eniga i sin inställning mot Sverigedemokraternas. Många ifrågasatte också Sverigedemokraternas människosyn.

Däremot vittnade debatten om att partiernas inställning till vad migrationsöverenskommelsen egentligen innebär skiljer sig. Vänsterpartiets talesperson menade att innehållet är otydligt.

– Om ramar inte har ett innehåll så hänger de gapande tomma på väggen, sade Christina Höj Larsen (V).

Allianspartierna och Miljöpartiet var däremot nöjda med den grund de anser att överenskommelsen skapar för kommande arbete.

Ämnen i artikeln