Stänger dörren mot främlingsfientliga krafter

Publicerad 2011-03-04 15:40

På torsdagens presskonferens presenterade alliansen tillsammans med Miljöpartiet en ny överenskommelse om Sveriges migrationspolitik. Statsminister Fredrik Reinfeldt menar att man genom samarbetet förhindrar att Sverigedemokraterna får inflytande i frågan.

I regeringens och Miljöpartiets gemensamma överenskommelse ingår bland annat att papperslösa flyktingbarn ska erbjudas skolgång och att anhöriginvandringen kommer att underlättas.
– Vi markerar ett vägval, ett vägval som stänger dörren mot de främlingsfientliga krafterna runt om och i Sveriges riksdag, sade Fredrik Reinfeldt.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är kritisk och tror att uppgörelsen får motsatt effekt, som i lite längre perspektiv kan gynna Sverigedemokraterna. Han menar att det öppnar för fri invandring.
– Det sänder tydliga signaler om att man vill göra en extrem invandringspolitik ännu mer extrem, säger Jimmie Åkesson till Svenska Dagbladet.

Men även från andra håll höjs kritiska röster, i motsatt riktning. Madelaine Seidlitz, jurist och flyktinghandläggare på Svenska Amnesty, menar att det är svårt att utläsa vad skillnaden för de papperslösa kommer att bli i realiteten.
Något hon välkomnar är den förenklade anhöriginvandringen.
– I dag är hanteringen av anhöriga helt absurd. Den gör att barn verkligen motas i händerna på människosmugglare, säger Madelaine Seidlitz.
Hon tycker ändå att regeringens initiativ till att samarbeta med Miljöpartiet är positivt.
– Majoriteten av befolkningen har röstat på partier som inte delar Sverigedemokraternas åsikter om flykting- och migrationspolitik. Samarbetet ger förhoppningsvis väljarna trygghet, säger Madelaine Seidlitz

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här