Studentförening bjöd in antisemit som talare

Publicerad 2011-03-30 11:06

Utrikespolitiska föreningen på Örebro universitet bjöd in antisemiten Mohamed Omar för att prata om islam. Under sitt anförande kritiserade Omar bland ”föreställningen om den s.k. Förintelsen”.

Det är Mohamed Omar själv som refererar till föreläsningen på sin blogg. Där berättar han att han pratat om den ”dolda islamismen”, men skriver också att han kritiserade föreställningen om Förintelsen.

Arvid Vikman är ordförande för utrikespolitiska föreningen på Örebro universitet, föreningen som bjöd in Omar. Anledningen är, säger Vikman till Expo, att föreningen ville höra mer om islam från ett inifrånperspektiv.

- Vi har tidigare haft föreläsare som gett en väldigt negativ bild av islam, nu ville vi ha någon som kunde prata från ett annorlunda perspektiv, säger Vikman.

Föreläsningen hölls i Örebro universitets lokaler i tisdags. Vikman hade inte tid att se hela föreläsningen men säger att en föreläsare som Mohamed Omar kan ställa saker på sin spets och på så vis provocera fram reaktioner.

- Han var inte inbjuden för att prata om Förintelsen, men om han gjorde det så hoppas jag att det bemöttes i en diskussion. Att påstå att Förintelsen inte har ägt rum är befängt, och det tror jag att de flesta vet, säger Arvid Vikman.

Utrikespolitiska föreningen fick i början av februari Örebro universitets demokratipris. I en artikel publicerad på Örebro universitets hemsida om priset omnämns Mohamed Omar som ”islamisten och antisionisten”.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.