Tre åtalas för tårgasattack mot Pride

Publicerad 2011-03-02 14:04

Tre män i 20-årsåldern åtalas för tårgasattacken mot Pridedemonstrationen i Helsingfors förra sommaren. Männen är bland annat misstänkta för 87 fall av misshandel.

Det var i Helsingfors centrum i juli förra året som Prideparaden attackerades med rökpatroner, tårgas och pepparspray. Det rapporterar Svenska Yle. Offren fick bland annat andningssvårigheter och irriterade ögon.

Nu har Helsingfors statsåklagare väckt åtal. Tre män i 20-årsåldern åtalas för 87 fall av misshandel, 71 fall av kränkning av politisk handlingsfrihet, innehav av farligt föremål samt hindrande av möte.

Enligt Yle kan brottet komma att behandlas som ett hatbrott, något det hittills har funnits få av i finsk rättshistoria.

Statsåklagare Jorma Äijälä bekräftar för Yle att fallet är exceptionellt. Maxstraffen för de flesta av brotten är två års fängelse men enligt åklagaren är det svårt att förutse vad domen stannar på. Flera av de 87 brottsoffren har via sin advokat sagt att de kommer söka skadestånd.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.