Österrikisk nazist gripen

Publicerad 2011-04-13 12:40

Österrikisk polis har anhållit nazisten Gottfried Küssel som står anklagad för att ha haft samröre med den kontroversiella hemsidan Alpe-Donau. En sajt som stängdes efter att åklagare i Wien fått hjälp från USA, rapporterar Austrian independent.

Det var i måndags som polisen slog till mot Gottfried Küssel. Gripandet skedde ett halvår efter att polisen gjort flera tillslag mot personer kopplade till sajten Alpe-Donau. I samband med tillslagen beslagtogs hårddiskar och andra dokument.

Alpe-Donau var ett diskussionsforum där anonyma användare bland annat lade ut adresser och telefonnummer till journalister och politiker på vänsterkanten. Åklagaren i ärendet fann ingen väg att stänga sajten, eftersom servern var lokaliserad i USA. Efter att de österrikiska åklagarna vänt sig till USA för hjälp stängdes dock sidan ned.

Ytterligare en person i ärendet sitter anhållen. Han omhändertogs i samband med att sex lägenheter genomsöktes under måndagskvällen. Flera föremål, som nazistiska logos omhändertogs.

Personer bakom Alpe-Donau och användare på forumet riskerar mångåriga fängelsestraff om de döms enligt de anti-nazistiska lagarna i landet.

Ämnen

Ny utbildning om radikalislamism

Nu lanserar vi vår nya utbildning om radikalislamism. Boka en föreläsning innan 15/3 så får du 20 procents rabatt på ordinarie pris.