Österrikisk nazist gripen

Publicerad 2011-04-13 12:40

Österrikisk polis har anhållit nazisten Gottfried Küssel som står anklagad för att ha haft samröre med den kontroversiella hemsidan Alpe-Donau. En sajt som stängdes efter att åklagare i Wien fått hjälp från USA, rapporterar Austrian independent.

Det var i måndags som polisen slog till mot Gottfried Küssel. Gripandet skedde ett halvår efter att polisen gjort flera tillslag mot personer kopplade till sajten Alpe-Donau. I samband med tillslagen beslagtogs hårddiskar och andra dokument.

Alpe-Donau var ett diskussionsforum där anonyma användare bland annat lade ut adresser och telefonnummer till journalister och politiker på vänsterkanten. Åklagaren i ärendet fann ingen väg att stänga sajten, eftersom servern var lokaliserad i USA. Efter att de österrikiska åklagarna vänt sig till USA för hjälp stängdes dock sidan ned.

Ytterligare en person i ärendet sitter anhållen. Han omhändertogs i samband med att sex lägenheter genomsöktes under måndagskvällen. Flera föremål, som nazistiska logos omhändertogs.

Personer bakom Alpe-Donau och användare på forumet riskerar mångåriga fängelsestraff om de döms enligt de anti-nazistiska lagarna i landet.

Ämnen

Jobba på Expo

I höst drar vi igång nya projektet Faktaalternativet, då vi under ett år ska medverka till att debatten om rasism ska bygga mer på fakta och mindre på känslor. Till detta söker vi en projektledare/redaktör. Sök jobbet innan 9 augusti!