Varningsmeddelande

  • The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
  • The subscription service is currently unavailable. Please try again later.

Bar hakkors vid anti-romsk demonstration

Publicerad 2011-04-12 11:18

En medlem i det tjeckiska partiet DSSS åtalas för att under en anti-romsk demonstration ha burit nazistiska symboler – bland annat ett hakkors. Han ska även ha uttalat sig rasistiskt i samband med att han höll ett tal.

Den 9 april höll Arbetarnas sociala rättviseparti, Dělnická strana sociální spravedlnosti – DSSS, en demonstration i staden Krupka. Enligt Romea.cz ska polisen ha valt att inte ingripa vid själva demonstrationen, trots att de förekom grovt rasistiska uttalanden mot romer under den. Först i samband med att demonstrationen upplöstes greps den åtalade medlemmen.

Under sitt tal ska den åtalade bland annat kallat romer för ”asociala zigenar parasiter”. Han ska även ha sagt en hälsningsfras som tidigare användes av en slovakisk paramilitär organisation. Organisationen var aktiv i förföljelsen av romer och judar under andra världskriget och agerade bland annat som understöd i transporter till nazisternas förintelseläger.

Även andra talare ska ha uttryckt sig rasistiskt under sina tal, till exempel vice ordföranden för DSSS, Jiří Štěpánek, rapporterar Romea.cz. Polisen valde att inte ingripa mot dessa. Fler kan dock komma att åtals efter att polisen har granskat videoinspelningar från demonstrationen.

Ytterligare fem personer är misstänkta för att under demonstrationen gjort sig skyldiga till andra förseelser, bland annat ohörsamhet mot ordningsmakt.

Expo nominerad till Guldspaden

Jonathan Leman är tillsammans med David Baas på Expressen nominerad till Guldspaden för granskningen ”SD och extremisterna på valsedlarna”.