Bråk om synen på romer i Ungern

Publicerad 2011-04-27 12:00

Ledaren för det ungerska högerextrema partiet Jobbik kräver att inrikesminister Sandor Pinter ställer sin ministerpost till förfogande. Detta efter att Pinter kallat romer bosatta i Gyongyospata för brottsoffer.

Det är Gábor Vona, partiledare för Jobbik, som krävt Pinters avgång. Vona kallade Pinter och hans parti LMPs politik för ”upprörande och destruktiv”.

Upprinnelsen till uttalandet är ett bråk om synen på den romska befolkningen i samhället Gyongyospata. I fredags evakuerades omkring 300 kvinnor och barn från orten sedan det blivit känt att en högerextrem paramilitär organisation skulle anordna ett träningsläger i närheten.

Först på söndagseftermiddagen kunde de återvända till sina hem. Då hade polisen ingripit mot arrangörerna till träningslägret.

Enligt Jobbikledaren ”terroriserar” delar av den romska befolkningen i Gyongyospata de övriga invånarna på orten. Han hävdade vidare att de arrangemang som olika radikala nationalistiska grupper anordnar möts av stöd från en majoritet av befolkningen.

Pinter och LMP menar istället att romerna är systematiskt utsatta för diskriminering och rasism.

Gábor Vana har tidigare i år sagt att den ungerska staten borde försöka begränsa befolkningsökningen bland romer genom att dra in barnbidragen och andra ekonomiska hjälpmedel. Samtidigt ska etniska ungrare få generösa skattelättnader om de skaffar större familjer.

Ämnen

Jobba på Expo

I höst drar vi igång nya projektet Faktaalternativet, då vi under ett år ska medverka till att debatten om rasism ska bygga mer på fakta och mindre på känslor. Till detta söker vi en projektledare/redaktör. Sök jobbet innan 9 augusti!