Förundersökning efter hitlerhälsning i TV

Publicerad 2011-04-19 11:19

En av deltagarna gjorde hitlerhälsning och ropade ”mein führer” i TV-programmet Big Brother. Nu har Justitiekanslern inlett en förundersökning om hets mot folkgrupp. UPPDATERAD 11.42.

Eftersom programmet sändes i TV11 är det den ansvarige utgivaren som är föremål för förundersökningen. Åsa Sjöberg är ansvarig utgivare för webbsajten medan Anton Glanzelius är ansvarig för programmet.

Erik Sidung, pressansvarig för Big Brother, säger att de inte kan kommentera ärendet eftersom de inte tagit del av anmälan.

- Det är den kommentar vi har just nu, säger Erik Sidung till Expo.

Samtidigt säger han att den anmälda sekvensen aldrig sänts i TV.

- Däremot håller vi just nu på att utreda exakt vad det är som sänts på webben, säger han.

Enligt Justitiekanslern finns det anledning att tro att yttrandefrihetsbrottet hets mot folkgrupp har begåtts under sändningen. Förundersökningsledare i ärendet blir chefsåklagare Tora Holst.

Programmet där en av deltagarna gjorde hitlerhälsning sändes första gången den 6 april och sen i repris dagen efter. Programmet ska även ha visats på tv-programmets sajt.

Under 2010 fick Justitiekanslern in 140 anmälningar om hets mot folkgrupp. I fem av dessa fall valde myndigheten att påbörja en förundersökning.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.