Nazist begärs häktad i utpressningshärva | Expo.se

Annons

Nazist begärs häktad i utpressningshärva

Publicerad 2011-04-13 16:02

En 21-årig man som i höstas kandiderade till riksdagen för det nazistiska Svenskarnas parti har tillsammans med sin pappa och storebror begärts häktad i Norrköpings tingsrätt misstänkt för att ha pressat en man på pengar.

Den 21-åriga nazisten är en av fyra män som begärts häktade av åklagaren Mats Näkne. Bland de övriga finns 21-åringens pappa och storebror. En 33-årig man är även inblandad.

Brottsrubriceringen är grov utpressning och brottet ska ha pågått mellan augusti 2009 och november 2010.

- Det är en person här i norrköping som blivit pressad på pengar, mer vill jag inte säga innan häktningarna, säger åklagaren Mats Näkne till Expo.

Den äldste av de utpressningsmisstänkta är en 49-årig man bosatt i Stockholm. Han är pappa till den 21-åriga nazisten och hans 27-åriga bror. De sistnämnda är tillsammans med 33-åringen bosatta på en ort i Västmanlands län.

De fyra männen anhölls i sin frånvaro i slutet av förra veckan. På måndagsförmiddagen greps de av polis och har sedan dess varit inlåsta.

21-åringen kandiderade för Svenskarnas parti i valet i höstas. Han ställde upp både i riksdagsvalet och i kommunen där han är skriven. Tidigare var han aktiv i Nationalsocialistisk front innan organisationen bytte namn till Folkfronten och sedermera Svenskarnas parti.

21-åringens storebror har även han varit aktiv inom vit makt-miljön. Bland annat har han tidigare deltagit i nazistdemonstrationer och köpt material från vit makt-bolaget Sniper Records.

Enligt åklagaren finns det i nuläget inget som tyder på att brottet är politiskt motiverat.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons