Nazist begärs häktad i utpressningshärva

Publicerad 2011-04-13 16:02

En 21-årig man som i höstas kandiderade till riksdagen för det nazistiska Svenskarnas parti har tillsammans med sin pappa och storebror begärts häktad i Norrköpings tingsrätt misstänkt för att ha pressat en man på pengar.

Den 21-åriga nazisten är en av fyra män som begärts häktade av åklagaren Mats Näkne. Bland de övriga finns 21-åringens pappa och storebror. En 33-årig man är även inblandad.

Brottsrubriceringen är grov utpressning och brottet ska ha pågått mellan augusti 2009 och november 2010.

- Det är en person här i norrköping som blivit pressad på pengar, mer vill jag inte säga innan häktningarna, säger åklagaren Mats Näkne till Expo.

Den äldste av de utpressningsmisstänkta är en 49-årig man bosatt i Stockholm. Han är pappa till den 21-åriga nazisten och hans 27-åriga bror. De sistnämnda är tillsammans med 33-åringen bosatta på en ort i Västmanlands län.

De fyra männen anhölls i sin frånvaro i slutet av förra veckan. På måndagsförmiddagen greps de av polis och har sedan dess varit inlåsta.

21-åringen kandiderade för Svenskarnas parti i valet i höstas. Han ställde upp både i riksdagsvalet och i kommunen där han är skriven. Tidigare var han aktiv i Nationalsocialistisk front innan organisationen bytte namn till Folkfronten och sedermera Svenskarnas parti.

21-åringens storebror har även han varit aktiv inom vit makt-miljön. Bland annat har han tidigare deltagit i nazistdemonstrationer och köpt material från vit makt-bolaget Sniper Records.

Enligt åklagaren finns det i nuläget inget som tyder på att brottet är politiskt motiverat.

Ny utbildning om radikalislamism

Nu lanserar vi vår nya utbildning om radikalislamism. Boka en föreläsning innan 15/3 så får du 20 procents rabatt på ordinarie pris.