Rasistiska brott ett problem för fotbollen | Expo.se

Annons

Rasistiska brott ett problem för fotbollen

Publicerad 2011-04-04 12:15

Den 14 november 2010, under en polsk match i division tre mellan Raków Czestochowa och Olimpia Grudziadz, förekom det heilade fans och banderoller med högerextrema budskap på läktaren. Foto: Never Again Association

Rasistiska brott är vanligt förekommande på fotbollsmatcher i Polen och Ukraina. Över 200 incidenter lyfts fram i en UEFA-stödd rapport som presenterades på söndagen.

Polen och Ukraina står som värdländer under fotbolls EM 2012. Båda länderna har problem med rasism på och vid läktarna. Bilden bekräftas av en rapport som East European Monitoring Centre tagit fram med stöd av den europeiska fotbollsfederationen UEFA. I Polen rör det sig om 133 incidenter och i Ukraina 62 under perioden 2009 till 2011.
Rapportförfattarna framhåller dock att mörkertalen är stora.

Den vanligaste rasistiska yttringen i samband med fotbollsmatcher är användande av rasistiska och fascistiska symboler. När det gäller vilken grupp rasismen riktar sig mot skiljer sig länderna åt. I Polen är de antisemitiska inslagen följt av afrofobi vanligast. I Ukraina är det framför allt anti-muslimska strömningar som synts.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons