Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

På tisdagen öppnades den finska riksdagen efter valet. De fyra största partierna enades om att valet av ordförandeposter i utskotten skulle fördelas efter partiernas storlek.

Enligt tidningen Vasabladet fick valvinnarna Samlingspartiet fyra ordförandeposter medan Sannfinländarna, Socialdemokraterna och Centern fick tre var.

Sannfinländarna blir ordförande i utrikesutskottet, förvaltningsutskottet och försvarsutskottet. Enligt Vasabladet innebär det att de kommer få stort inflytande i utformningen av Finlands flyktingpolitik.

Inflytandet över EU-politiken begränsas för det EU-kritiska partiet. Enligt Vasabladet beror det på att EU-politiken inte avhandlas i utrikesutskottet utan i stora utskottet. Där blir Socialdemokraterna ordförande.

Sannfinländaren Jussi Halla-aho som under valet gjorde reklam för sig själv iförd hitlermustasch och djävulshorn backar samtidigt från sina ambitioner att bli
Finlands migrationsminister. Anledningen är bland annat bristande politisk erfarenhet, skriver Halla-aho på sin blogg.

Halla-aho är kontroversiell inom den finska politiken. Han har tidigare dömts för brott mot trosfriden efter att i ett blogginlägg ha kopplat ihop islam och pedofili.