Sannfinländarnas stora val

Publicerad 2011-04-18 11:13

Sannfinländarna med Timo Soini i spetsen nådde stora framgångar i Finlands riksdagsval i söndags. Foto: Expo

Hela 39 mandat och 19 procent av väljarnas röster. Det högerpopulistiska partiet Sannfinländarna var de som skrällde i söndagens val i Finland.

När rösterna var räknade var de segerrusiga Sannfinländarna de stora vinnarna i Finland. Med en ökning på 15 procent av rösterna slog de Centern som var vinnarna i förra valet.

Drygt 70 procent av de röstberättigade finländarna gick till urnorna i årets riksdagsval. Ett lågt deltagande kan tyckas, men i själva verket ökade deltagandet med omkring två procent.

Sannfinländarna blev det tredje största partiet och de enda som gick framåt i årets val. De hamnade tätt efter Samlingspartiet, motsvarande de svenska Moderaterna, och Socialdemokraterna som fick 20.4 respektive 19.1 procent av rösterna. Centern fick mest stryk och backade hela 7.3 procent till 15.8 procent.

Nu stundar hårda förhandlingar om hur den kommande finska regeringen ska se ut. Sannfinländarnas partiledare Timo Soini sa i MTV3:s morgonprogram att hans parti inte kommer att delta i några förhandlingar på de andras villkor:

– Vi kommer inte att ge efter för de andra partierna. Vi har en egen agenda och vägrar bli bara utfyllnad i regeringsförhandlingarna.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Ämnen

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.