Sparkad SD-nämndeman får tillbaka jobbet

Publicerad 2011-04-08 09:26

Sverigedemokraten Erik T Johansson får arbeta som nämndeman i Värmlands tingsrätt trots att han spridit antisemitiska åsikter. Det meddelade överprövningsnämnden för nämndemannaärenden på fredagen. Foto: Expo

Den sverigedemokratiske nämndemannen Erik T Johansson får tillbaka sin tjänst i Värmlands tingsrätt. Det meddelade överprövningsnämnden för nämndemannaärenden på fredagen.

Nämnden har nu beslutat att det var fel av Värmlands tingsrätt att sparka Erik T Johansson. I sitt beslut skriver nämnden bland annat att ”det inte finns någonting som styrker” att Erik T Johansson skulle ”dela de åsikterna som förekommer på de aktuella internetsidorna”.

Erik T Johansson sparkades från sitt uppdrag som nämndeman i Värmlands tingsrätt mitten av januari. Detta efter att Expo avslöjat att han skickat antisemitiska mejl och för att ha gjort ett homofobiskt uttalande i media.

Mejlen skickade Johansson till en partikollega. I dem länkade han till nätsajter som bland annat påstod att ”tyskarna vidtog tillbörliga åtgärder mot judarna”.

Johansson själv kommenterade länkarna med att den officiella historieskrivningen kring andra världskriget måste tas med ”en stor nypa salt”. Till Expo har Johansson tidigare sagt att hans citatet om de ”tillbördiga åtgärderna” inte nödvändigtvis refererar till Förintelsen:

- Teoretiskt sett är det fritt för tolkning åt ena eller andra hållet. Förintelsen är ett begrepp som är allmänt vedertaget och används så fort det kommer upp nått om judar, sa han.

Sverigedemokraternas pressekreterare har tidigare sagt till Expo att partiet utreder om Erik T Johansson ska uteslutas för de antisemitiska mejlen.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.