Stängs av från högskola efter slavaffisch | Expo.se

Stängs av från högskola efter slavaffisch

Publicerad 2011-04-29 10:35

Malmö högskola stänger av Dan Park efter att han satt upp en affisch där en man pekades ut som "negerslav". Dan Park säger att beslutet går ut över honom som konstnär eftersom han inte får tillgång till kopiatorn på skolan längre.

Det var i torsdags som ledningen för Malmö högskola beslutade att 43-åriga Dan Park skulle stängas av från all undervisning med omedelbar verkan. Beslutet innebär också att Park inte får vistas i skolans lokaler.

Beslutet är tillfälligt, i väntan på att skolans disciplinnämnd sammanträder.

– Utifrån de uppgifter som kommit fram är det viktigt för oss att agera så snabbt och kraftfullt som vi kan i detta ärende, säger Lennart Olausson, rektor vid Malmö högskola, i ett pressmeddelande.

Den omdiskuterade affischen sattes upp under dagarna innan påskhelgen efter att Hallands nation haft en fest där några elever såldes som slavar på en låtsasauktion. Händelsen polisanmäldes som hets mot folkgrupp av en privatperson engagerad i Afrosvenskarnas riksförbund.

Det var anmälaren som figurerade på den affisch som Dan Park satte upp. Brottsrubriceringen på anmälningen är hets mot folkgrupp.

Dan Park säger till Expo att han inte väntade sig någon reaktion från Malmö högskola överhuvudtaget. Han menar att han ville dra skämtet om auktionen ett snäpp längre och säger att högskolan och Afrosvenskarnas riksförbund överreagerar.

- Beslutet att stänga av mig går ut över mig som konstnär eftersom jag inte får tillgång till kopiatorn längre. De har billiga kopior där, säger Dan Park till Expo.

Dan Park uppger också att han kommer att överklaga beslutet när det väl formaliserats.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Ämnen

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons