Sverigedemokraterna gläds åt framgångarna | Expo.se

Sverigedemokraterna gläds åt framgångarna

Publicerad 2011-04-18 14:55

Sverigedemokraterna är nöjda med högerpopulisternas framgångar i Finland. I ett pressmeddelande skriver partiledare Jimmie Åkesson att han hoppas att valresultatet ska speglas i den svenska debatten.

När Sannfinländarnas valframgångar bekräftades på söndagskvällen jublades det även i Sverige. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson skrev ett pressmeddelande där han gratulerade de finska framgångarna.

- Sannfinländarna är ett parti som i många avseenden liknar vårt och jag gratulerar dem till ett mycket bra valresultat, sa Åkesson i pressmeddelandet.

Utrikesminister Carl Bildt kommenterade valet på sin blogg, bland annat med att skriva att det finns anledning till oro, ”inte minst över de tongångar mot det svenska minoritetsspråket som hörts från partiets sida.”

Sannfinländarna har bland annat gått till val på att ta bort svenskan som obligatoriskt ämne i skolan.

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder var även han med och gratulerade Sannfinländarna på söndagskvällen. På Twitter skrev han att Carl Bildt och Håkan Juholt borde vara oroliga. Förhoppningen bland sverigedemokraterna är att deras parti ska få ett liknande bemötande i Sverige 2014.

Sannfinländarnas Timo Soini har tidigare sagt att de inte samarbetar med Sverigedemokraterna. Däremot har respektive partis ungdomsförbund ett samarbete i Ungdomens nordiska råd.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons