Turkisk protest mot högerextrem propaganda | Expo.se

Annons

Turkisk protest mot högerextrem propaganda

Publicerad 2011-04-14 11:11

Affischen från det belgiska högerextrema partiet Vlaams Belang kritiseras för att vara rasistiskt och främlingsfientligt. Bild: Vlaams Belang.

Den turkiska ambassaden i Bryssel protesterar mot det högerextrema partiet Vlaams Belang. Anledningen är att partiet använt sig av affischer där marockanska och turkiska invandrare avbildats som får vilka sparkas ut ur Europa.

Affischen presenterades på en konferens som Vlaams Belang höll i helgen. Propagandan påminner om den som tidigare setts i Schweiz, där ett svart får sparkades ut ur landet av de vita fåren.

Den turkiske ambassadören i Belgien, Murat Ersavcı, sa i ett uttalande att affischen var ”rasistisk och främlingsfientlig”:

- Den utgör ett brott mot belgisk lagstiftning, sa Murat Ersavcı.

På Vlaams Belangs konferens där affischen presenterades sa partiledare Bruno Valkeniers att de flamländska städerna börjat se ut som städer i Marocko, ”med moskéer som växer som svampar”, rapporterar nyhetsbloggen World Bulletin.

Valkeniers efterlyste också ett tätare samarbete mellan andra europeiska partier som delar Vlaams Belangs plattform.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons