Turkisk protest mot högerextrem propaganda

Publicerad 2011-04-14 11:11

Affischen från det belgiska högerextrema partiet Vlaams Belang kritiseras för att vara rasistiskt och främlingsfientligt. Bild: Vlaams Belang.

Den turkiska ambassaden i Bryssel protesterar mot det högerextrema partiet Vlaams Belang. Anledningen är att partiet använt sig av affischer där marockanska och turkiska invandrare avbildats som får vilka sparkas ut ur Europa.

Affischen presenterades på en konferens som Vlaams Belang höll i helgen. Propagandan påminner om den som tidigare setts i Schweiz, där ett svart får sparkades ut ur landet av de vita fåren.

Den turkiske ambassadören i Belgien, Murat Ersavcı, sa i ett uttalande att affischen var ”rasistisk och främlingsfientlig”:

- Den utgör ett brott mot belgisk lagstiftning, sa Murat Ersavcı.

På Vlaams Belangs konferens där affischen presenterades sa partiledare Bruno Valkeniers att de flamländska städerna börjat se ut som städer i Marocko, ”med moskéer som växer som svampar”, rapporterar nyhetsbloggen World Bulletin.

Valkeniers efterlyste också ett tätare samarbete mellan andra europeiska partier som delar Vlaams Belangs plattform.

Ämnen

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här