Två gripna efter slöjförbud i Frankrike

Publicerad 2011-04-12 08:16

Två kvinnor greps i Frankrike efter att landet infört en lag mot att bära heltäckande slöja på allmän plats. I Sverige höjs röster om att förbjuda niqab i skolan. FOTO: Marcello Casal Jr/Agência Brasil

Fransk polis grep två kvinnor på måndagen efter att lagen som förbjuder kvinnor att bära slöja på allmän plats trädde i kraft. Enligt polisen greps kvinnorna för att de deltog i olovliga protester och inte för att de bar slöja.

Frankrike blev i måndags det första europeiska landet att förbjuda kvinnor att bära slöja på allmän plats. De som bryter mot lagen riskerar böter på 150 euro (omkring 1400 kronor) samt en kurs i ”medborgarskap”. Män som tvingar kvinnor att bära slöja riskerar betydligt hårdare repressalier med fängelse i upp till två år i straffskalan.

Enligt BBC greps två kvinnor när de protesterade mot lagen utanför Notre Dame i Paris. Polisen sa att kvinnorna inte sökt tillstånd för demonstrationen och att de omhändertogs när de vägrade lämna platsen.

Kenza Drider var en av kvinnorna som greps. Till BBC sa hon att hon släpptes efter drygt tre timmar. Hon fick inga böter trots att hon burit slöja under protesten.

Enligt de riktlinjer som den franska polisen fått i samband med lagens införande ska polisen inte tvinga kvinnor att ta av sig slöjan på allmän plats utan istället föra med sig personen till polisstationen.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.