97-årig krigsförbrytare inför rätta

Publicerad 2011-05-06 16:40

En av de sista överlevande krigsförbrytarna från Andra världskriget, den 97-årige ungraren Sandor Kepiro, har ställts inför rätta i Budapest. Han dömdes redan 1944 och 1946 men kunde ta sig till Argentina där han bodde i femtio år. Simon Wiesenthalcentret lyckades spåra honom för några år sedan då han återvänt till Europa.

Kepiro var officer i den ungerska armén och anklagas för delaktighet i krigsförbrytelse, ett massmord på 36 judar, romer och serber i januari 1942 i Novi Sad. Sammanlagt dödades tusentals civila i massakern, de sköts eller kastades levande i den isbelagda floden som hämnd för partisanattacker.

Kallar rättegången cirkus
Kepiro hävdar att han är totalt oskyldig, att rättegången är en cirkus och att alla anklagelser bygger på lögner. Han har tidigare utan framgång stämt chefen för Wiesenthalcentret, Efraim Zuroff, för förtal.

I rättssalen stödde han sig på en käpp och höll upp ett plakat: ”Mördare av en 97-åring man”. Utanför domstolen demonstrerade aktivister med banderollen ”Mord har ingen ålder”.

”Viktig rättegång”
”Detta är uppenbart en av de sista stora rättegångarna mot en misstänkt från Förintelsen. Det är också den första mot en ungersk krigsförbrytare, och därför viktig eftersom Ungern samarbetade med Nazityskland,” konstaterar Efraim Zuroff.

Kepiros försvar bekostas av en ”nationell legal stiftelse” som leds av Tamas Nagy Gaudi, parlamentsledamot för högerextrema Jobbik.

Ämnen

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här