Amos Oz på besök i Sverige

Publicerad 2011-05-26 15:53

Amos Oz fyllde aulan på Handelshögskolan i Stockholm på torsdagen. Tillsammans med EU-minister Birgitta Ohlsson och läraren Christer Mattson talade han om tolerans. Foto: Expo

Den israeliske författaren Amos Oz är på besök i Sverige. På torsdagen höll han ett seminarium om tolerans på Handelshögskolan i Stockholm.

110526_amos_oz_232_2.jpgAmos Oz. Foto: Expo

”Make peace – not love”. Bevingade ord som stiftats av Amos Oz, den israeliske författaren som just nu är på besök i Sverige. På torsdagen deltog han på ett seminarium arrangerat av bland annat Expo utbildning och Teskedsordern.

Oz, som bland annat skrivit boken ”Hur man botar en fanatiker” talade om tolerans med EU-minister Birgitta Ohlsson och läraren Christer Mattsson. Författaren varvade ett anekdotiskt berättande med budskapet om hur viktigt det är att känna empati för sina medmänniskor.

– Tänk hur tråkigt ett samhälle skulle vara om alla var likadana, sa Amos Oz, bland annat.

Fanatikern, oavsett om personen i fråga är nazist, militant islamist eller militant israel, beskrivs av Oz som ett vandrande utropstecken. Hur botar man då en sådan? Svaret är att det kräver mycket tid och personligt engagemang.

I seminariet sa Oz att en av möjligheterna i att förändra en fanatisk person är att få henne att förstå sin motpart.

– En person som känner empati med andra och som ser skillnader i personer, den människan är inte en fanatiker, sa han.

Vill du se läsa fler texter som den här?
Stöd vårt arbete genom att swisha
valfritt belopp till 123 2710 259.
Tillsammans utmanar vi rasismen!

Expo bjuder på frukost

Under våren 2020 arrangerar vi en serie frukostsamtal tillsammans med Bio Rio. Första tillfället är 20 februari, och ämnet är ”Hur skapas en radikalislamist?”. Mer information och anmälan hittar du här