Antisemit byggde Wikileaks nätverk i Sverige | Expo.se

Antisemit byggde Wikileaks nätverk i Sverige

Publicerad 2011-05-27 13:35

Samarbetet mellan Julian Assange och den svenske antisemiten Israel Shamir är tätare än vad som tidigare angetts. Expo har tagit del av flera mejl som visar att Assange bad Shamir om hjälp för att bygga Wikileaks svenska nätverk.

Enligt Wikileaks talesperson Kristinn Hrafnsson handlade kontakterna mellan Julian Assange och Israel Shamir om ett projektarbete.

– Vi har inte kontrollerat de politiska och personliga åsikterna hos alla de tusentals journalister som vi samarbetat med, säger han till Expo.

Men mejl som Expo tagit del av visar att samarbetet pågick under flera års tid. Redan 2008 blev Shamir ombedd att ge förslag till potentiella samarbetspartners i Sverige.

Shamir svarar med att föreslå sin son, Johannes Wahlström, utan att nämna något om deras släktskap:

”Han är svensk medborgare, bor i Sverige. Förmodligen kommer han kunna ge dig råd om pressfriheten – i tidskriften [Tromb /red.anm.] finns uppseendeväckande avslöjanden om medieövergrepp”.

I ett mejl daterat juni 2010 framgår det att Shamir och Assange fortfarande hade en roll i WikiLeaks svenska nätverk.. ”Säg till teamet att vara beredda; Hälsa dem från mig; Vi har mycket jobb att göra”, skriver Assange i ett svar till Shamir.

Både I srael Shamir och sonen Johannes Wahlström har uppmärksammats för antisemitiska utspel. Shamir har bland annat sagt att”varje person som bekänner sig till Gud borde förneka Förintelsen”. Wahlström skrev 2005 en artikel med tesen att ”Israels regim styr svenska medier”. Han har vid flera tillfällen tagit Shamir i försvar och beskrivs på Shamirs hemsida som en ”framstående medarbetare”.

Läs hela artikeln i Expo #2/2011


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons