Analys

Antisemitismen delar grupperna

Publicerad 2011-05-19 14:23

Konspirationsteorier om judar delar högerextremisterna som vill demonstrera i Göteborg på lördag. Muslimhatarna har att göra ett val – om de öppet vill stötta antisemitismen eller ställa sig vid sidan av den tillståndsgivna demonstrationen.

För Nationaldemokraterna och den naziinfluerade ”Försvarskåren Sveriges Självförsvar” är samarbete inget problem. ND har under många år närmat sig den öppet nazistiska miljön i Sverige. Idag är antisemitiska konspirationsteorier ett vanligt inslag i partiet.

Men ND och Försvarskårens extrema åsikter stänger ute aktörer som söker ett bredare stöd. Swedish Defence League, SDL, som av både ND och Försvarskåren betraktas som judeinfluerad, det vill säga ”sionistisk”, har sparkats ut från arrangörsgruppen. I alla fall om man ska tro Försvarskårens propaganda. Samtidigt säger talespersonen för SDL, Isak Nygren, i en intervju i Sveriges radio att Nationaldemokraterna har en ”tvivelaktig bakgrund”.

Resultatet blir att de antimuslimska demonstranterna som inte tror på antisemitiska konspirationsteorier måste göra ett val. Frågan är om de har överseende med den paranoida retoriken som arrangörerna dras med eller om de väljer den marginellt öppnare, men mer inom miljön isolerade, SDL?

Att ge sig på muslimer öppnar för stöd support men utgör samtidigt ett problem för de som vurmar för sitt paranoida motstånd mot judarnas makt i Sverige. De kan helt enkelt inte släppa in vem som helst i leden utan att göra avkall från sina principer.

Ämnen

Ge en gåva till Expo

Tycker du att Expo gör ett viktigt jobb? Vill du att vi ska fortsätta granska extremhögern och andra som sprider rasism i samhället? Stötta oss gärna. Pengarna går till mer research, granskande journalistik och utbildning – mer antirasism till fler.