Bosniens bödel gripen

Publicerad 2011-05-27 11:43

Den efterlyste bosnienserbiska överbefälhavaren Ratko Mladic har gripits efter nästan 16 års efterspaningar. Han gömde sig på en gård i Serbien. Mladic är bland annat misstänkt för att ha beordrat mordet på omkring 8000 muslimer i staden Srebrenica.

Enligt uppgifter som cirkulerat i media både i Sverige och utomlands var det ett anonymt tips som ledde till gripandet. Mladic omhändertogs på torsdagsförmiddagen av polis på sin kusins gård, åtta mil norr om Belgrad.

Vid gripandet hittade polisen två skarpladdade vapen, men Mladic ska inte ha gjort något motstånd.

Ratko Mladic är mest känd för att ha lett de bosnienserbiska styrkor som genomförde massakern av den muslimska befolkningen i Srebrenica i juli 1995. Han var också med och bombade både Sarajevo och Dubrovnik.

EU:s utrikeschef kallade gripandet för ”en chans för rättvisa”. Sveriges utrikesminister Carl Bildt skrev på Twitter att ett mörkt kapitel i Europas historia nu kan läggas till handlingarna samtidigt som utvecklingen i västra Balkan kan fortsätta.

Mladic, som hunnit fylla 69, uppges vara i så dåligt fysiskt och psykiskt skick att förhören med honom fick avbrytas på torsdagskvällen. Åklagaren som leder till förhören menar dock, enligt nyhetsbyrån AP, att det bara är taktik från Mladics sida för att fördröja rättsprocessen.

Ämnen

Ge en gåva till Expo

Tycker du att Expo gör ett viktigt jobb? Vill du att vi ska fortsätta granska extremhögern och andra som sprider rasism i samhället? Stötta oss gärna. Pengarna går till mer research, granskande journalistik och utbildning – mer antirasism till fler.