Döms för blogginlägg om vänsterpartist

Publicerad 2011-05-23 16:31

Den sverigedemokratiske kommunstyrelseledamoten Patrik Ohlsson i Ängelholm döms för förtal. Han ska betala 5000 kronor i skadestånd till en vänsterpartist.

Hovrätten över Skåne och Blekinge går på tingsrättens linje och dömer Ohlsson till att betala 5000 kronor i skadestånd till en kvinna som är ledamot för Vänsterpartiet i en kommun i Västra Götaland.

Domen härrör från ett blogginlägg som Ohlsson skrev inför valrörelsen förra året. Enligt sverigedemokraten hade vänsterpartisten varit misstänkt för inblandning i mordet på sin före detta man.

Problemet var bara att ex-maken, som visserligen utsatts för ett överfall, vare sig hade blivit mördad eller dräpt. Eventuella brottsmisstankar mot vänsterpartisten var dessutom avskrivna sedan länge. Ohlsson ändrade senare blogginlägget men döms ändå för förtal mot kvinnan.

När Expo kontaktar Patrik Ohlsson på måndagseftermiddagen har han inte hunnit läsa domen:

– Det är helt nytt för mig, så jag har inga kommentarer, säger Patrik Ohlsson till Expo.

Jobba på Expo

I höst drar vi igång nya projektet Faktaalternativet, då vi under ett år ska medverka till att debatten om rasism ska bygga mer på fakta och mindre på känslor. Till detta söker vi en projektledare/redaktör. Sök jobbet innan 9 augusti!