Varningsmeddelande

  • The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
  • The subscription service is currently unavailable. Please try again later.

En resa till vårt grannland i öster

Publicerad 2011-05-26 10:10

Expos reporter Johannes Jakobsson åkte till Finland efter att Sannfinländarna fått sitt stora genombrott i parlamentsvalet tidigare i år.

expo_johannes_jakobsson_220_01.jpgJohannes Jakobsson har sedan 2006 ingått i Expos ideella redaktion. 2011 anställdes han som reporter på Expo. Tidigare har han bland annat jobbat på Efterlyst, Blekinge län tidning och Aftonbladet. Har författat boken Rasism i slips. Foto: Expo

Varför Finland?
– Efter valresultatet där Sannfinländarna fick 19 procent av rösterna kände vi att det var något som Expo borde titta närmare på. I reportaget tittar vi närmare på hur stämningen är i det svenskspråkiga Finland efter valet. Många är oroliga över utvecklingen, säger Johannes Jakobsson.

Är Sannfinländarnas framgång en del av extremhögerns frammarsch i Europa?
– Ja, det är ingen isolerad företeelse. Partiets framgångar visar åter igen att det finns ett väljarstöd för en politik som i svepande ordalag skyller samhällsproblem på invandrare och EU.

Hur påverkar Sannfinländarnas framgång Sverige?
– Framgången kommer bland annat att ge Sverigedemokraterna ett större självförtroende. Sannfinländarna ses som ett exempel på att politiken faktiskt kan lyckas om man använder rätt retorik och gör den egentliga politiken tillräckligt luddig.

Läs Johannes Jakobssons reportage ”Finlands vägval” i tidskriften Expo 2/2011”.

Expo nominerad till Guldspaden

Jonathan Leman är tillsammans med David Baas på Expressen nominerad till Guldspaden för granskningen ”SD och extremisterna på valsedlarna”.