En resa till vårt grannland i öster | Expo.se

En resa till vårt grannland i öster

Publicerad 2011-05-26 10:10

Expos reporter Johannes Jakobsson åkte till Finland efter att Sannfinländarna fått sitt stora genombrott i parlamentsvalet tidigare i år.

expo_johannes_jakobsson_220_01.jpgJohannes Jakobsson har sedan 2006 ingått i Expos ideella redaktion. 2011 anställdes han som reporter på Expo. Tidigare har han bland annat jobbat på Efterlyst, Blekinge län tidning och Aftonbladet. Har författat boken Rasism i slips. Foto: Expo

Varför Finland?
– Efter valresultatet där Sannfinländarna fick 19 procent av rösterna kände vi att det var något som Expo borde titta närmare på. I reportaget tittar vi närmare på hur stämningen är i det svenskspråkiga Finland efter valet. Många är oroliga över utvecklingen, säger Johannes Jakobsson.

Är Sannfinländarnas framgång en del av extremhögerns frammarsch i Europa?
– Ja, det är ingen isolerad företeelse. Partiets framgångar visar åter igen att det finns ett väljarstöd för en politik som i svepande ordalag skyller samhällsproblem på invandrare och EU.

Hur påverkar Sannfinländarnas framgång Sverige?
– Framgången kommer bland annat att ge Sverigedemokraterna ett större självförtroende. Sannfinländarna ses som ett exempel på att politiken faktiskt kan lyckas om man använder rätt retorik och gör den egentliga politiken tillräckligt luddig.

Läs Johannes Jakobssons reportage ”Finlands vägval” i tidskriften Expo 2/2011”.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons