Exit Perussuomalaiset | Expo.se

Annons

Exit Perussuomalaiset

Publicerad 2011-05-12 12:38

Att Sannfinländarna väljer att hoppa av i sluttampen av regeringsförhandlingarna är ingen större skräll. Timo Soini kan nu fortsätta gå den populistiska vägen och undgå intern kritik istället för att nå reell makt via regeringskabinetten.

Det högerpopulistiska Sannfinländarnas enorma valframgång tog Timo Soini till regeringsförhandlingarna. Partiet som för bara några år sedan levde i den politiska marginalen hade en ypperlig chans att via minister- och ordförandeposter i utskott driva igenom sin politik.

Nu blir det inte så.

Under onsdagsförmiddagen meddelade den karismatiske Soini att hans parti lämnar förhandlingarna med Socialdemokraterna och det konservativa Samlingspartiet. Dessa partier är nu enligt Soini ”fria” att påbörja samtal med andra partier. Det är de säkert tacksamma för.

Soinis motiv till den kastade handduken i förhandlingarna är föga förvånande Socialdemokraternas och Samlingspartiets uppgörelse om ett stödpaket till Portugal. Populistledaren är självklart medveten om att stödet till en sådan uppgörelse skulle vända både väljare och den mer icke-pragmatiska falangen i partiet, med Jussi Halla-aho i spetsen, mot honom.

Nu väljer Soini alltså den klassiska populistiska vägen. Istället för faktiskt inflytande och ansvar kan nu de sannfinländska megafonerna basunera ut krav på en ännu mer restriktiv flyktingpolitik, EU-motstånd och det som partiets svenska motsvarighet, Sverigedemokraterna, brukar definiera som ”svenskfientlighet” utan att riskera regeringskris.

Med en liknande funktion i politiken har bland annat norska Framstegspartiet varit oerhört framgångsrikt med att förändra samhällsklimatet och i sin tur den förda politiken i landet.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons