Finskt besök när ND firade första maj | Expo.se

Finskt besök när ND firade första maj

Publicerad 2011-05-02 09:06

Olavi Mäenpää (t.v) från det finländska Nationella frihetspartiet talade på Nationaldemokraternas förstamajfriande i Södertälje. Han anklagade bland annat Sannfinländarnas partiledare för att vara landsförrädare. Foto: Expo

(11-05-02) Ett 80-tal nationaldemokrater demonstrerade i Södertälje på söndagen. Under det tre timmar långa efterföljande torgmötet medverkade Olavi Mäenpää från finländska Nationella Frihetspartiet.

Nationaldemokraternas traditionsenliga första maj-demonstration lockade ett 80-tal personer.

Demonstrationen bestod av mestadels ungdomar men också veteraner från den svenska extremhögern. Bland annat medverkade 30 november-föreningens Lars Hultén. Partiets tidnings Nationell Idags chefredaktör Vavra Suk inledde med ett tal där han hyllade den nya ungerska grundlagen med ordalag som ”patriotisk och politiskt inkorrekt”.

Åhörarna som under torgmötet blev allt färre fick också höra Nationaldemokraterna i Stockholms ordförande Åke Blomdahl hävda att det svenska folket har existerat i 6000 år och se vit makt-trubaduren Victor Sjölund framföra några låtar.

När torgmötet, som inte hade några motdemonstranter, gick mot sitt slut uppmanade partiledaren Marc Abramsson de sympatisörer som ännu inte lämnat Politikertorget i Södertälje att stanna ytterligare en stund. Partiets nya systerparti Nationella Frihetspartiet som har mandat i Åbos stadsfullmäktige hade nämligen representanter på plats. Olavi Mäenpää berättade i sitt tolkade anförande att han hade träffat Marc Abramsson i den gångna valrörelsen och att partiledaren då hade bjudit in honom till Södertälje.

Den finske politikern passade också i sitt anförande på att attackera det betydligt större partiet Sannfinländarna och dess partiledare Timo Soini.

- Landsförrädare. Tyvärr kan man inte ha krigsrätt i fredstid, sa Mäenpää i sitt anförande.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons