Iransk minister ger stöd åt Lars von Trier

Publicerad 2011-05-24 12:39

Filmmakaren Lars von Trier som stängdes av från Cannes efter sina uttalanden om Hitler och nazismen får stöd från ett inte helt oväntat håll - Iran.

Det är nyhetsbyrån TT som i ett telegram uppmärksammar att Irans vice kulturminister Jamal Shamaqdari skällt ut Cannes festivalledning i ett brev.

I svepande ordalag fördömer Shamaqdari den ”medeltida” behandlingen av von Trier samtidigt som han kallar avstängningen fascistisk. Brevet fortsätter med samma höga tonläge och den vice kulturministern fastslår slutligen att årets filmfestival lämnat en ”mörk fläck” i historieböckerna.

Den iranska regimen har tidigare gjort sig känd för att ge stöd åt förintelseförnekare och antisemiter. För fem år sedan arrangerades en konferens i huvudstaden Teheran där flera kända historierevisionister var inbjudna som talare.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.