Kontroversiell flagga i Frihetspartiets kontor

Publicerad 2011-05-12 10:28

En riksdagsledamot från holländska Frihetspartiet hade en flagga på sitt kontor som förknippas med landets nazistparti från tiden kring andra världskriget. Ledamoten tog bort flaggan efter att holländsk media uppmärksammat den.

Det var en journalist från gratistidningen Spits som såg, och fotograferade, två flaggor som hängde i fönstret på ledamoten Wim Kortenoevens kontor. När tidningen publicerade bilderna på onsdagsmorgonen fick det stort genomslag i holländska medier.

Flaggorna har horisontella orange, vita och blåa band. Det är en tidig variant av den holländska flaggan ofta förknippad med det holländska nazistpartiet NSB som var aktivt under andra världskriget.

Den engelskspråkiga nyhetssajten dutchnews.nl skriver att flaggan är anmärkningsvärd eftersom Frihetspartiet länge protesterat mot att förknippas med just NSB. Frihetspartiets ledare Geert Wilders har valt att inte kommentera händelsen.

Ämnen

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.