Lugnt när Nordisk ungdom majtalade i Västerås | Expo.se

Lugnt när Nordisk ungdom majtalade i Västerås

Publicerad 2011-05-01 19:27

Fler poliser än demonstranter var på plats i Västerås när Nordisk ungdom höll tal i staden. Foto: Expo

Ett 60-tal anhängare till vit makt-organisationen Nordisk ungdom demonstrerade i Västerås på 1 maj. Enligt polisen gick allting lugnt till.

Det var lugnt i Västerås på första maj trots att ett 60-tal anhängare av Nordisk ungdom demonstrerade i staden under parollen ”Fler arbeten åt svenska ungdomar”. Inför demonstrationen hade olika vänstergrupper manat till motstånd på internet. På demonstrationsdagen syntes dessa inte till något som enligt polisen berodde deras insats.

- Vi hade punktmarkering mot några personer som vi trodde skulle kunna orsaka störningar, och när de dök upp i närheten av demonstrationsplatsen ingrep vi mot dem, säger Börje Strömberg, presstalesman vid polisen i Västmanland.

Enligt Expos utsända på plats var det fler poliser än demonstranter vid dagens manifestation. Efter att tre av organisationens medlemmar hållit tal, bland annat med citat från Ché Gúevara, bussade polisen aktivisterna tillbaka till sina bilar varpå de lämnade Västerås.

Polisens kommenderingsgrupp beslagtog en rökgranat, anmälde en person för brott mot knivlagen och en grep ytterligare en person, misstänkt för narkotikabrott. Samtliga uppges tillhöra vänstersidan. Börje Strömberg säger vidare att sju personer från ”vänstersidan” omhändertogs tillfälligt för att undvika ordningsstörningar och att 15 personer avvisades från demonstrationsområdet.

- Vi har haft en bra dialog med arrangörerna av demonstrationen och spelreglerna var klara. Det följde de reglerna och det var ett lugnt första maj, även om det var många poliser i stan, säger Börje Strömberg.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons