Varningsmeddelande

  • The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
  • The subscription service is currently unavailable. Please try again later.

Mänskliga rättigheter eftersatta

Publicerad 2011-05-18 06:46

Kampen för mänskliga rättigheter är eftersatt i världen. Bland annat utsätts romer och homosexuella för intolerans i flera europeiska länder. Det menar Amnesty i en rapport om situationen 2010.

Enligt rapportern har rasism och hatpropaganda i det offentliga samtalet ökat i flera europeiska länder, vilket bidragit till att ytterligare marginalisera personer som redan befinner sig i samhällets utkanter på grund av fattigdom eller diskriminering. Romerna anges vara en särskilt utsatt grupp. Intoleransen mot romer anses dessutom i många länder vara en tolererad form av rasism som delas av många.

Problemen för romerna är ofta kopplade till boende, skola och arbete. Men de utsätts även för politiskt våld. I till exempel Bulgarien har högerextrema grupper attackerat romer. Även i Ungern fortsatte våldsamheter mot romer. I Ungern har dessutom det antiromska partiet Jobbik fått parlamentarisk representation.

Även mot homosexuella finns det ett utbrett klimat av intolerans i Europa och Centralasien. Länder som Turkiet, Italien och Litauen pekas bland annat ut. I Litauen har det införts lagar som syftar till att undertrycka offentliga diskussioner om hbt-identitet. I Ryssland, Moldavien och Vitryssland förhindrades prideparader från att genomföras.

Homosexuella i Afrika utsätts också för trakasserier. I Kamerun åtalades och misshandlades personer som misstänktes för samkönat sex. Två personer dömdes i Malawi till 14 års straffarbete för ”grov oanständighet” och ”onaturliga handlingar”. I Unganda publicerade tidning Rolling Stone en artikel med namn och bilder på påstått homosexuella personer tillsammans med uppmaningar till våld.

Ämnen

Expo nominerad till Guldspaden

Jonathan Leman är tillsammans med David Baas på Expressen nominerad till Guldspaden för granskningen ”SD och extremisterna på valsedlarna”.